Vuherške mažuretke

Turistično društvo Vuhred je v okviru svojih dejavnosti nujno potrebovalo tudi skupino mažuretk, ki bi sodelovali na raznih paradah. Leta 1990 smo organizirali prvo skupino, ki je najprej sodelovala na pustnem karnevalu. Čeprav še niso znale vseh korakov, so bile zelo prikupne in prava poživitev karnevala.

Vuherške mažuretke so kmalu postale neločljiv del vseh parad vse do Slovenj Gradca. Dokupili smo jim opremo, vadle pa so na Sv. Vidu, po taktih Gasilske godbe iz Vuzenice. Tako pripravljene so nastopile na paradi v Slovenj Gradcu, ko se je tam odvijal Gasilski kongres Slovenije.

Najštevilčnejša je bila skupina mažuretk leta 1987 na zadnjem Zelenem programu na Muti. Korakale so po taktih godbe iz Avstrije, že naslednje leto pa tam tudi gostovale. Kljub temu, da je bil osip precejšen, so vrzel vedno dopolnili mladi.

Mažuretke so nastopale na pustnih karnevalih, na občinskih praznikih v Radljah, na srečanjih družinskih pevskih zborov v Vuhredu, na prireditvi Vuzeniški dnevi, na Hmeljarskih likofih, na prireditvi ob 590-letnici Vuhreda. Njihov zadnji nastop je bil na Hmeljarski paradi v Radljah.

Skupina mažuretk je postala samostojno društvo, ki je vpisano v registru društev na Upravni enoti Radlje ob Dravi.

vuhred.net © 2008 - 2014 O strani - O avtorju