140 let PGD Vuhred

140 let PGD Vuhred

PGD VUHRED PRAZNOVALO 140 LET DELOVANJA
Pomoč ljudem v stiski je plemenito dejanje, ki ostane v srcih tistih, ki ga prejmejo, in tistih, ki plemenito dejanje opravijo.Leta 1876 je posestnik in gostilničar Johann (Ivan) Urban okrog sebe zbral še trgovca Antona Perka, posestnika in poštarja Franca Urma, tesarskega mojstra Gašperja Javornika in župana Franca Urbana ter skupaj so ustanovili prvo organizirano skupino za pomoč in reševanje premoženja v Vuhredu.

Zavedali so se pomembnosti širše organizacije varovanja premoženja pred požari – ne le svojega, temveč tudi sosedovega tujega. V gasilski enoti so zbrali vse obstoječe in po vasi razkropljene pripomočke za gašenje: platnena vedra, kavlje in drugo drobno orodje. Društvo je imelo na začetku le 16 članov. S pomočjo občine in nekaterih domačinov je društvo še isto leto dobilo zelo moderno in močno ročno brizgalno tovarne Franz Jauck iz Leipziga.

Na tej brizgalni je tudi napisana letnica ustanovitve 1876 s pripisom “GEMEINDE WUCHERN” (občina Vuhred). Tako se je začela zgodba PGD Vuhred in v 140. letih se je zvrstilo veliko število dogodkov, v društvu so se izmenjale mnoge generacije. Vuhred so imenovali kar gasilska vas. Razvoj prostovoljnega gasilskega društva v majhnem kraju, kot je Vuhred, je povezan tudi širše, saj sodelovanje mnogih posameznikov in krajanov, ki se zavedajo pomena prostovoljnega dela pri skrbi za preventivo pred požari ter drugimi nesrečami in nesebična pomoč v nesrečah, društvu ter njegovim članom veliko pomeni; to je potrditev bdenja nad delom društva in mnogih ur, preživetih pri gasilskem domu.

Praznovanje 140. rojstnega dne je trajalo dva dneva; 9. in 10. september s slavnostno sejo v prostorih gasilskega doma in podelitvijo zahval članom, sosednjim in pobratenim društvom ter donatorjem. Naslednji dan smo priredili parado, prevzem novega vozila GV1 in prostora za hrambo čolna ter ostale potrebne opreme. Svoj jubilej smo okronali še na slavnostni seji Občine Radlje ob Dravi, ko smo prejeli najvišje priznanje nagrado Občine Radlje ob Dravi. Gasilci PGD Vuhred nadaljujemo pot humanitarnosti in pomoči v svojem ožjem in širšem okolju.

PGD Vuhred